Ofte stillede spørgsmål
Gør en kamerapilleundersøgelse ondt?
Nej, det er en helt smertefri undersøgelse.
Er det en farlig undersøgelse?
Undersøgelsen er ganske ufarlig
Skal jeg samle kamerapillen op fra toilettet?
Nej, alle billeder er lagret i optageren i skuldertasken. Kamerapillen kan blot skylles ud i toilettet.
Hvordan ved jeg, at undersøgelsen er slut?
Optageren, som du bærer i skuldertasken, giver et signal, når undersøgelsen er slut. De fleste ser også kamerapillen, når den ligger i toilettet, da den stadig blinker.
Hvor lang tid er kamerapillen om at passere igennem?
For de fleste tager hele undersøgelsen mellem 6-8 timer. For nogen går det hurtigere, og for andre kan det tage lidt længere tid. Batterikapaciteten i kameraet er mindst 10 timer.
Kan jeg komme til at beskadige udstyret?
Ja, det kan du og skal især passe på ikke at hænge fast i dørhåndtag og lignende. Vi anbefaler at beskytte udstyret med f.eks. en cardigan/trøje. Du vil på sygehuset modtage vejledning i håndtering af udstyret.
Hvad betyder de forskellige alarmer som monitoren udsender?
Video: Se hvad de enkelte alarmer signalerer
Hvordan skal jeg returnere udstyret?
Du skal aflevere udstyret på en af vores afdelinger første hverdag efter din undersøgelse inden kl. 10. Vi aftaler et sted på undersøgelsesdagen. Du vil få udleveret en papirpose og et håndklæde, hvori udstyret skal pakkes for at undgå at det bliver beskadiget under transporten.
Video: Se hvordan du tager monitoren af, når din undersøgelse er færdig.
Video: Se hvordan du returnerer udstyret i hhv.:
Nyborg
Svendborg
Odense
Er der steder jeg ikke må besøge, mens jeg har udstyret på?
Det eneste du ikke må være i nærheden af, er stærke magnetfelter. Dvs. du må IKKE gå til en MR-scanning, før kamerapillen er ude.
Er der specielle hensyn til min påklædning på undersøgelsesdagen?
Vi anbefaler løst, behageligt todelt tøj. Undgå bælter og seler. Gerne en tynd bomuldsundertrøje/t-shirt inderst, så bæltet ikke skal sidde direkte på huden. Da man ofte kommer til at fryse som følge af udrensningen, er det en god ide med en løs varm cardigan/trøje. Denne vil også beskytte udstyret.
Hvor foregår en undersøgelse med kamerapille?
Du skal møde på vores afdeling i Nyborg, hvor vi monterer udstyret og giver dig kamerapillen samt grundig vejledning. Når du er tryg ved det tekniske udstyr og den videre procedure, kan du køre hjem, mens undersøgelsen foregår. Besøget på vores afdeling tager alt mellem 30-90 minutter.
Video: Se hvordan du får monitoren sat på.
Hvad kan jeg foretage mig under undersøgelsen? Kan jeg f.eks. gå en tur i byen?
Du kan frit bevæge sig rundt under undersøgelsen og foretage dig helt almindelige daglige gøremål, f.eks. rengøring eller slå græs. Vi anbefaler ikke, at du tager på arbejde, medmindre du har mulighed for at arbejde hjemmefra. Det er kun godt for undersøgelsen, at du bevæger dig så meget som muligt. Dog skal der løbende indtages afføringsmiddel, hvorfor vi anbefaler, at du opholder dig i nærheden af et toilet. Da vi ikke ved præcis hvor længe en undersøgelse varer, anbefaler vi at holde dagen/aftenen fri.
Hvornår må man spise og skal man starte med specielle hensyn?
Du kan spise når kamerapillen er nået til nederste del at tyktarmen. For de fleste vil dette være efter ca. 6-8 timer. Du kan før udtømningsprogrammets start og efter undersøgelsen spise din normale kost, uden behov for specielle hensyn.
Kan jeg bruge den offentlige patientbefordringsordning?
Nej, som deltager i et forskningsprojekt er du ikke omfattet af den normale patientbefordring. Du vil heller ikke kunne få kørselsgodtgørelse udbetalt.
Jeg har ikke bil – vil I fraråde at benytte offentlig befordring?
Ja, men det kommer an på, hvor lang rejsetid du har. Du vil under hele forløbet have brug for hyppige toiletbesøg.